Proef Afferden

Afsluitdag KNJV Training

Op 28 juni was het dan zover; de laatste trainingsdag voor de KNJV proeven op de Uiterwaarden bij Afferden, Met een onderlinge wedstijd waar de proeven C,B,A en de MAP proeven B en A werden afgenomen.

Om 10 uur begon de eerste opdracht: houden op de plaats, geen probleem voor Gytte, daarna kort apport, nou dat konijn rook een beetje raar maar vooruit toch maar even aan de vrouw afgeven.

Het los en aangelijnd volgen ging ook redelijk, maar toen kwam het komen op bevel, erg moeilijk voor onze Gytte moet altijd even haar behoefte doen, dan kan ze even kijken of er toch niets ligt om te apporteren.
Kreeg van de keurmeester een herkansing en gelukkig kwam ze toen direct terug. Na de lunch was het markeer apport aan de beurt ook hier weer wat slordigheden.

Over water was helemaal fout, op een wedstrijd beslist een nul, maar ook hier werden de keurmeester vertederd door haar gedrag. Wat gebeurde er, ik gaf het bevel “over “. Gytte rent als een speer om het water heen en voordat ik haar kon corigeren was ze al weer terug met de eend in haar bek, die ze netjes afgaf met een blik van “jij wilde die toch, nou hier heb je hem”.
We werden wel een beetje uitgelachen zo van is dit nou een waterhond, ze lijkt meer op speedy gonzalez.

Kort apport uit water ging daarna gelukkig wel goed. Zo konden we laten zien dat ze echt wel kan zwemmen.

Maar toch nog eerste in onze groep geworden met 56 punten wat een gemiddelde oplevert van een 7. Als we straks op de officiele wedstrijd ook zo veel punten halen zijn we dik tevreden, ik moet zeggen apentrots.

Het is onzettend leuk om mee te doen, we hebben allebij een leuke en leerzame dag gehad, met de verschillende honden en de baasjes een fijne gezellige afsluiting van 10 weken intensief trainen.

Het Eindresultaat

Nadat we met succes onze jachtcurus hadden afgesloten was het nu tijd om aan de KNJV jachthonden proeven mee te gaan doen.

De Proeven

De KNJV Jachtproeven kennen de volgende onderdelen:

C-Diploma:
1. Aangelijnd en los volgen
2. Uitsturen en komen op bevel
3. Houden op aangewezen plaats
4. Apport te land
5. Apport uit diep water

B-Diploma:
1. Verloren apport te land
2. Markeerapport te land
3. Apport over diep water

De wedstrijd begon om 8 uur met 80 deelnemers. Eerst melden bij het secretariaat, daarna de medische keuring en het ophalen van de eend(gebuikt om de proeven mee te doen). Wij hadden start nummer 61 wat inhield dat we met de markeerproef moesten beginnen

Markeerproef: op 60 meter wordt de eend gegooid in hoog gras en er wordt geschoten. Op aangeven van de keurmeester zet je je hond in, deze moet in een rechte lijn naar het gevallen wild het oppakken en in een rechte lijn terug brengen voor je zitten en afgeven. Ik kan je wel vertellen dat niet makkelijk is, voor ieder fout die gemaakt wordt is er 1 punt aftrek, we kregen een 7.

Daarna verder met apport over diep water. Gytte ging keurig over maar ik moest wel 2 keer “over “ zeggen dus 1 punt er af. Omdat Gytte altijd de makkelijkste weg kiest liep ze keurig om maar wist toen even niet waar ik was dus weer een bevel “hier” weer 1 punt kwijt; 8

Apport uit diep water moest Gytte het wild verpakken ze had het niet goed vast een 7.

Verloren apport: op ± 40 meter wordt een eend gelegd met het bevel “zoek apport” wordt de hond uitgestuurd nu komt het op de neus aan, geen probleem bij Gytte maar ze moest zo nodig even plassen had ze dat gedaan buiten het zicht van de keurmeester, maar nee vlak voor de neus 1 punt kwijt, daarna niet netjes afgeven ‘n 8.

Aangelijnd en los volgen, altijd is er wel wat te snuffelen en ik zie de vrouw toch dus waar maak je je druk om. 8 punten.

Nu kwam wel het meest moeilijke tenminste voor Gytte. Op geen enkele training of proef ging het “vooruit sturen en komen op bevel” echt helemaal goed. Dus ik dacht, daar gaan we. Ik zet Gytte in met “vooruit” ze gaat als een speer na ± 40 meter zegt de keurmeester roep maar terug, ik fluit, komt dat schatje met de zelfde gang terug ploft op haar kontje en kijkt me aan “zie je wel dat ik kan” 10 punten

Nog 2 proeven te gaan houden op de aangewezen plaats is 2 minuten af liggen uit het zicht van de baas geen punt voor Gytte een 10. Daarna kort apport met konijn, eerst even snuffelen 1 punt er af. Staat daar de vrouw met haar armen te wapperen 1 punt er af, nog 8 punten over.

 

 ©Barbetkennel van Horssens Heerlijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *