Raseigenschappen


Rasbeschrijving

Teef: 53-61 cm
Reu: 58-65 cm
Gewicht: 17 tot 28 kilo
Rasgroep: 8 waterhonden en retrievers
Uiterlijke kenmerken: Het is een stevig gebouwde hond
Heeft een wollige gekrulde vacht
De vacht is waterafstotend en van zwart naar koffiemelk en alles wat daar tussen in zit. Bont zwart wit of bruin wit

Korte geschiedenis

De Barbet (of Griffon d`arret a poil laineux) is een Franse waterhond die zijn naam dankt aan zijn baard (Barbet in het Frans)
Het is een zeer oud ras en zijn voorvaderen horen tot de vijftiende en zestiende eeuwse waterhonden, dat wil zeggen honden die als taak hadden bij en in het water te werken, waarbij het er vooral om ging vogels op te jagen en te apporteren. Hij werd afgericht voor de jacht op eenden en zwanen. Zijn dikke waterafstotende vacht geeft de Barbet de mogelijkheid om gedurende lange tijd in koud water te zijn.


Karakter

Het is een levenslustige hond die van spelletjes, jachtactiviteiten en wandelingen houdt maar in huis erg rustig is.
Ze zijn totaal niet agressief of nerveus.

Ze zijn onverstoorbaar, laconiek en niet schrikachtig.

Is aanhankelijk en vriendelijk tegen mensen, oud en jong en andere dieren.
Het is geen waakhond, blaft weinig. In het veld is ze rustig, geduldig en alert.

Zelf vind ik het jachtaspect een belangrijke karaktereigenschap. De honden zijn gefokt als allround jachthonden op veerwild. Voor dit werk is zelfstandigheid vereist, om in het veld op eigen kracht een apport te zoeken en binnen te brengen.

Barbets zijn derhalve geen slaafse honden, maar hebben een zelfstandig, stabiel, karakter. Het zijn honden die willen samenwerken met hun baas.

Opvoeding

De Barbet heeft een liefdevolle maar consequente opvoeding nodig. Heeft anders de neiging om de leiding te nemen. Hij voelt de zwakheden van zijn baas aan. Is gevoelig voor stemgebruik, minder druk en onstuimig dan de voorstaande honden.

Zoals iedere hond heeft ook een Barbet zijn beweging nodig. Dagelijks een lange wandeling waarbij de hond ook los kan lopen, wordt zeker gewaardeerd. Maar ook naast de fiets mee of behendigheid is geschikt. Het is belangrijk dat een Barbet ook geestelijk actief gehouden wordt. Hij wil graag werken en heeft veel doorzettingsvermogen.

De Barbet is slim en heeft een hoog ‘to-please’ gehalte. Dit maakt dat de hond eenvoudig op te voeden en te trainen is. Denk echter niet, dat u de opvoeding kunt overslaan, u zal zeker in de eerste 1,5 jaar consequent en met aandacht uw Barbet moeten opvoeden.


Vacht

De reden dat de vacht van de Barbet, en andere rassen waaronder de Waterhonden, vaak geen reactie geeft bij allergische mensen is omdat ze niet verharen zoals ‘normale’ honden. Ze verliezen wel ondervacht maar deze, en alle huidschilfers, blijven in de vacht hangen.

De vacht gaat daardoor snel klitten en vraagt wel onderhoud. Zo moet de hond regelmatig een goede borstelbeurt krijgen. Het gebruik van een waterblazer is in dat opzicht heel handig.
Een waterblazer is een soort föhn met verstelbare blaaskracht, waarmee je de vacht droog blaast en bij een droge vacht het zand eruit blaast.

Om de vacht in model te houden moet de hond geknipt of geschoren worden. 2 tot 4 x per jaar.
Hoe korter de vacht des te gemakkelijker het borstelen gaat. Ook de oren van de Barbet vragen de nodige verzorging

Graag verwijs ik u naar de website van www.barbetclub.com. Hier kunt u officiële FCI en uitgebreide rasbeschrijving lezen en ook informatie over het karakter, historie en vachtverzorging. Vanzelfsprekend ben ik bereid u alle informatie te geven.

Inzetbaarheid

De Barbet is voor vele doelen inzetbaar; als huishond, als spelletjeshond, als jachthond, blindengeleidehond, therapiehond enz.

Omdat de haren van de Barbet niet los uit de vacht komen behoort de Barbet  tot de hypoallergenen honden en hierdoor zijn ze eerder welkom in zorginstellingen.

Welke hondensport je ook wil doen, de Barbet vind het geweldig om het met je te doen. Een Barbet heeft wel zo zijn eigen wil en zal alleen mét je werken. Verwacht niet dat hij alles wat je hem vraagt klakkeloos uitvoert en probeer ééntonig werk  te voorkomen.

 ©Barbetkennel van Horssens Heerlijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *