Proef Crobse Waard

Onze eerste MAP wedstrijd!

Nou, onze eerste MAP wedstrijd zit er op en we kunnen jullie vertellen dat het niet mee viel, de proeven waren mooi maar ook heel erg moeilijk en het weer zat ook niet mee . De wedstrijd was georganiseerd door:

Jachthondenproef Crobse Waard ”De ultieme test voor hond en voorjager”.

Om half 8 s’morgens moesten we ons melden bij het secretariaat op de Crobse Waard bij Haaften een prachtig natuurgebied . Met 60 voorjagers in gedeeld in 6 groepen en allerlei jachthonden rassen werd er gestart . We moesten 6 proeven afleggen.

De Proeven

We begonnen met proef 6. Voor elke proef waren er 100 punten te verdienen.

Proef 6: over de dijk was een verwilderde nerts geschoten, ik moest Gytte vooruit sturen, ondertussen werd er een vos geschoten, nu moest Gytte eerst de nerts halen en daarna de vos, helaas kwam het wild niet binnen. Ik kon haar niet over de dijk krijgen en een vos apporteren!   “nou mij niet gezien” We kregen wel de complimenten van de keurmeester leuke hond met veel passie, dat is dan mooi meegenomen.

Op naar proef 5 : omdat het water in de Waal die nacht 1 meter was gestegen en het eilandje niet meer bereikbaar was werd deze proef omgezet in 3 apporten. Wel jammer voor onze waterhond. De proef ging als volgt: Een eend werd zichtbaar aan de rechter kant van de dijk geschoten, de andere 2 apporten lagen aan de linker kant. Ook hier moesten Gytte eerst het apport aan de linker kant halen, maar ja een eend is veel interessanter als een kraai en een bisamrat, dus die laat ik maar liggen. Maar ook hier was de keurmeester heel tevreden over Gyttes jacht passie.

Proef 4: 2 apporten 1 zichtbaar 1 uit dichte dekking. ( Dichte dekking wil zeggen door bramen en struiken overwoekert terrein.) Voor Gytte niet zo’n groot probleem, waren het niet dat het zichtbare 1ste apport als 2de apport gehaald moest worden. Omdat ik haar liet gaan en niet ingreep voor de juiste volgorde, was het commentaar van de keurmeester dan ook “goede jachthond maar slecht voorgejaagd” daar moest ik het dan mee doen. Ik heb me er maar met een grapje afgemaakt “we hebben in ieder geval te eten vanavond want het wild is binnen”

Proef 3 : de drijf jacht: Het wild wordt opgejaagd en door de jager geschoten . Gytte moest steady naast mij zitten op het einde werd er nog een vos geschoten, maar ook net zoals bij proef 6 “nee hoor geen vos in mijn bek” maar die 2 konijntjes ga ik graag voor je halen. Ik mocht van de keurmeester Gytte nog 1 x inzetten voor de vos maar ik had al besloten om dat niet te doen omdat Gytte nog niet zo ver is dat ze dat al aankan en ik wil haar graag zo enthousiast mogelijk houden . Een wijs besluit vond de keurmeester.

Proef 2 : de Kraaien proef op het bouwland. Er was een kraai geschoten tussen de lokkers ( kunststof kraaien om kraaien te lokken) die kraai moest binnen komen. Als de kraai geapporteerd wordt. werd er op 70 meter nog een kraai geschoten. Ik kom aanlopen zegt de keur meester is dat een labradoedel, leuk dat je daar mee jaagt. Ik heb hem even fijntjes uitgelegd wat voor geweldig ras een Barbet is, dat snap je wel. O maar nu zie ik het u stond met u Barbet in de Jacht hond. Toen was de vrede weer getekend . Maar goed   Ik stuur Gytte uit, ze had de kraai meteen gevonden maar ja ik wil toch ook even kijken of er niets anders ligt. Het schot en de valplaats niet gemarkeerd, dus toen ik haar opnieuw uitstuurde ging ze toch nog even terug naar de lokkers , op mijn commando nèè , dacht ze ineens o ja ik had daar in de verte een schot gehoord daar ligt zeker nog wat, ik zal dat snel even halen. Keurig apport netjes binnen en mooi afgegeven.

Proef 1: Ganzen jacht: op de uiterwaarden staat op 100 meter een jachthutje er word van uit het hutje een gans geschoten de Labrador die de jager in het hutje bij zich heeft wordt uitgestuurd om de gans te apporteren. Al die tijd moet Gytte steady naast me zitten. Er zijn nog 2 andere ganzen onzichtbaar geschoten op 150 meter deze moeten geapporteerd worden door Gytte, 1 gans ligt links van het hutje, de ander rechts. De eerst komt mooi binnen. Voor de tweede stuur ik haar naar rechts waar ook nog lokkers staan. Ik denk kat in het bakkie, maar opeens ziet ze de Labrador in het hutje dat is heel vreemd, daar moet ik het mijne van weten, dus weg 2de apport. Ook hier mocht ik haar opnieuw inzetten maar kreeg ook weer de complimenten dat ik er mee stopte omdat Gytte te jong is om er veel druk op te zetten.

Een jager zei, volgens mij is het een hondje dat makkelijk trainbaar is en snel iets leren kan, dus een ideale jachthond.
En zo is het maar net!

Inzetbaarheid

De Barbet is voor vele doelen inzetbaar; als huishond, als spelletjeshond, als jachthond, blindengeleidehond, therapiehond enz.

Omdat de haren van de Barbet niet los uit de vacht komen behoort de Barbet  tot de hypoallergenen honden en hierdoor zijn ze eerder welkom in zorginstellingen.

Welke hondensport je ook wil doen, de Barbet vind het geweldig om het met je te doen. Een Barbet heeft wel zo zijn eigen wil en zal alleen mét je werken. Verwacht niet dat hij alles wat je hem vraagt klakkeloos uitvoert en probeer ééntonig werk  te voorkomen.

Vacht

De reden dat de vacht van de Barbet, en andere rassen waaronder de Waterhonden, vaak geen reactie geeft bij allergische mensen is omdat ze niet verharen zoals ‘normale’ honden. Ze verliezen wel ondervacht maar deze, en alle huidschilfers, blijven in de vacht hangen.

De vacht gaat daardoor snel klitten en vraagt wel onderhoud. Zo moet de hond regelmatig een goede borstelbeurt krijgen. Het gebruik van een waterblazer is in dat opzicht heel handig.
Een waterblazer is een soort föhn met verstelbare blaaskracht, waarmee je de vacht droog blaast en bij een droge vacht het zand eruit blaast.

Om de vacht in model te houden moet de hond geknipt of geschoren worden. 2 tot 4 x per jaar.
Hoe korter de vacht des te gemakkelijker het borstelen gaat. Ook de oren van de Barbet vragen de nodige verzorging

Graag verwijs ik u naar de website van www.barbetclub.com. Hier kunt u officiële FCI en uitgebreide rasbeschrijving lezen en ook informatie over het karakter, historie en vachtverzorging. Vanzelfsprekend ben ik bereid u alle informatie te geven.

 ©Barbetkennel van Horssens Heerlijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *